top of page
Yazarın fotoğrafıÖzge Kırmızı

Yapay Zeka ile Hayatımıza Gelecekte Girecek İş Kolları.

Bugün sizinle hepimizin hayatının iskeletini oluşturan bir konu hakkında konuşmak istiyorum. Yaptığımız meslek. Geçmişte pek çok insan otomasyon makinelerinin gelişmesiyle işsiz kadı. Şimdi bizi bekleyen yine benzer bir tehlike var. Kendisi yapay zeka. Gelecekte pek çok iş kolunu etkisiz hale getirecek. Hemen korkmayın. Her kriz fırsatlarınıda beraberinde getirir. Yapay zeka ile gelecekte pek çok işkoluda hayatımıza girecek. İşte bunlardan bazıları;



Yapay Zeka Sohbet Robotu Tasarımcılığı.

Gelecekte hayatımıza girecek iş kollarının başında yapay zeka sohbet robotu tasarımcılığı gelir. Pek nedir bu “yapay zeka sohbet robotu tasarımcısı”. Temel müşteri hizmetleri ihtiyacını karşılayan olumlu müşteri deneyimi sağlayanyapay zeka tabanlı sohbet robotları tasarlamayı bilen uzmanlardır.

Yapay Zeka Dijital Pazarlama Uzmanlığı.

Gelecekte hayatımıza girecek meslek kollarından biride yapay zeka dijital pazarlama uzmanlığıdır. Yani gelecekte daha etkili pazarlama stratejileri yaratmak için yapay zeka kullanan çeşitli dijital pazarlama ve sosyal medya araçlarından yararlanmaktan anlayan insanlara ihtiyacımız olacak.

Yapay Zeka İş Stratejisi Danışmanı.

Gelecekte hayatımıza girecek meslek kollarından bir başkasıda yapay zeka iş stratejisi danışmanlığıdır. Danışmanlar bir şirketi analiz edip, bu şirketin IBM Watson, Microsoft Azure veya Amazon Web hizmetleri gibi araçlara yapay zeka hizmetleri ve ürünleri geliştirilebileceği yollar öneren uzmanlar.

Teknoloji Bağımlılığı Danışmanlığı veya Koçluğu.

Bu kadar yapay zeka üzerine meslek dalından sonra tabi ki teknoloji bağımlılığı üzerine iş kollarının hayatımıza girmesi kaçınılmaz çünkü yapay zekanın hızlı büyümesinin duygusal ve fiziksel etkilerini aşırı kullanımdan doğabilecek problemleri anlayan bunları tedavi edebilen vasıflı danışmanlar gerekecek. Günlük yaşamımızda yapay zeka teknolojilerinin varlığının artması,kullanıcıların bu ürünlerden bir kısmına bağımlı olması potansiyelinide beraberinde getiriyor. Ayrıca kimi insanlar normal sosyal etkileşim kurmak ve insanlarla ilişki kurmak yerine yapay zekaya aşırı bağımlılığa dayanan olumsuz duygusal sonuçlardan muzadarip olabilir. Bu yüzden bu meslek dalı gelecekte çok önemli olacak.

Yaratıcılık Koçluğu.

Gelecekte çok talep görecek mesleklerden biride yaratıcılık koçluğudur. İnsanların duygusal zeka ve yaratıcılık gibi insani beceriler geliştirebilmesine yardım etmekte profesyonel deneyim sahibi olan eğitimli kişilere ihtiyacımız olacak.Bu işi önemli yapan ve diğerlerinden ayıran unsur ise yapay zeka tarafından yapılamayacak olmasıdır.


Gelecekte Nasıl Hayatta Kalırız.

Genel olarak gelecekte sahip olunacak vasıfların belki de en önemlisi yapay zekanın işi ve toplumu değiştirebileceği karmaşık yolları anlayabilme becerisidir.Böyle bir kavrayışla hem şirketlerin hemde bireylerin bu yeni yaşam biçimine geçiş yapmasına yardım etmek için birçok açıdan değerli olacaktır.





Kaynak: Rouhiainen L.(2020) Geleceğimiz Hakkında Bilmemiz Gereken 101 Şey



44 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commenti


bottom of page