top of page
Yazarın fotoğrafıÖzge Kırmızı

Karakalem.

Güncelleme tarihi: 2 Haz 2023

Karakalem dağdaki söğüt veya asma dallarının kömür haline getirilmesiyle üretilen çok çeşitli bir çizim materyalidir. Günümü de kullandığımız kalemler bu materyalin ahşapla çerçevelenmesiyle oluşturulur. Doğada çok ve kolay bulunmasıyla beraber karakalem resim en temel resim tekniğidir. Resme başlarken en temel öğrenilmesi gereken konudur. Karakalem resimde değişik renklerin kullanımı yerine tek rengin farklı tonlarda kullanılmasıyla resme derinlik kazandırır. Karakalem çizim teknikleri arasındaki portre çizimi ve natürmort resim, resim sanatının tarihi kadar eskidir. Sanat tarihi düşünürlerine göre karakalem, gerçeklik fenomeninin en önemli tekniklerindendir. Karakalemde en bilinen üsluplar; tarama, tonlama, gölgelendirme ve karalamadır. Aynı zamanda günümüzde karakalem çalışmalarda ışık etkisi oluşturmak için hamur silgiler kullanılır. Karakaleme başlarken iyi kavranması gereken iki husus vardır. Bunlar; kalemi tutma ve çizimi boyutlandırmadır.

Kalemi Tutmak.

Bu konuda tavsiye verilmesini gereksiz bulabilirsiniz ancak bir ressamın en iyi sonuçları elde etmek için resim malzemelerinin nasıl kullanıldığını öğrenmesi hayatidir. Öncellikle kalemi mengene gibi sıkıca tutmanıza gerek yok. Kolayca hareket ettirmek için kalemi biraz gevşek tutmalısınız. Dik duran bir şövalyede çalışacaksanız başparmağınızı kalemin üstüne getirerek kalemi bir çubuk gibi tutun ve çizgileri ne derece kontrol edebildiğinizi deneyin. Tutuşunuz gergin olmamalı.

Çizimi Boyutlandırmak.

Bir ressam olarak gerektiğinde her boyutta çizim yapmanız gerekebilir. Çizimi bakış açınıza göre algıladığınız boyutta çizmek iyi bir alıştırmadır. Bunu etkili yapabilmek için çizim tahtanızı dik konuma getirmeli ve ölçüm yapabilmek için uzun bir çubuk kullanmalısınız. Ölçüm yaparken öncellikle kolunuzu düz bir şekilde uzatmalısınız. Sonrasında kaleminizin üst noktası modelinizin üst noktasına, başparmağınızsa modelin alt noktasına gelecek şekilde tutun. Bunun sonucunda elde ettiğiniz ölçüyü kâğıdınıza işaretleyin. Her şeyi mümkün olduğunca bu ölçüde çizmeye çalışın. Çizimin bu kadar küçük olması sizi şaşırtabilir fakat doğru ölçüleri aldıysanız doğru sonuçlar elde etmişsiniz demektir. Her seferinde doğru oranları yakalamak için kolunuzu düz uzatmayı unutmayın.

23 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page