top of page
Yazarın fotoğrafıÖzge Kırmızı

Teknoloji Bağımlılığı

Beyin çok önemli bir organdır. Enerjimizin %20’sini kullanıyor. Beyin 25 yaşımıza kadar gelişmeye devam ediyor. Burada beyinden bahsettiğimiz kısım beynin ön beyin (Prosensefalon) kısımıdır. Ön beyin beynin otokontrol mekanizmasıdır. Ne yapıp yapmayacağımızın kararı ön beyinde verilir. Dürtülerimizi kontrol etmemizi sağlar. Bağımlılığın her türlüsü ön beyne zarar verir. Bağımlılığı tanımlamak gerekirse, kişinin kendini durduramadığı davranış bağımlılık olarak tanımlanabilir. Fizyolojik olarak belli bir madde ile endorfin veya seratonin artırabiliriz bu bizi bağımlı yapar fakat biz sadece maddeden dolayı bağımlı olmayız. Bir bir davranış kalıbına alıştığımız için aslında onu tekrarlamaya meyilliyizdir.


Teknoloji bağımlılığı “internette geçirilen sürenin kontrol edilememesi, internetten uzak kalındığında patolojik rahatsızlıklara neden olan bağımlılığa “ denir.

Günümüzde teknolojinin hayatımızdaki rolünün artmasıyla gittikçe hayatımızın bir parçası olmaktadır. Yapılan bir araştırmaya göre ortalama telefonla oynama süremiz günlük 3 saattir. Bu da insan ömrüne oranlandığında yaklaşık 18 yıl etmektedir. Microsoft Kanada’nın yaptığı bir araştırmaya göre insanın konsantrasyon süresi 12 sn’dir. Bu süre japon balıklarında 9 sn’dir.

Çocuklarda teknoloji bağımlılığı günümüzde giderek artan bir sorundur. Çocuklarda teknoloji bağımlılığın artıran sebepler şu şekilde sıralanabilir;


· Merak duygusunu kontrol edememe,

· Can sıkıntısı, yapacak daha iyi bir şey bulamamak,

· Sosyal ilişki kuramama ya da kurarken güçlük çekmek,

· Hayatın akışı içerisinde başarılamayan şeyleri sanal dünyada elde etmeye çalışmak,

Teknoloji bağımlılığı çocuklarda ön beynin zarar görmesi konsantrasyon kayıpları ve öfke nöbetlerinin yanında anksiyete bozukluğu , psikotik bozukluk, depresyon ve distimik bozukluk, duygu durum bozukluğu, madde kullanımı gibi hasarlara sebep olmaktadır. Yapılan araştırmalar , internette fazla zaman geçiren çocuk veya gençlerin giderek yalnızlaştığını ve yüz yüze ilişki kurmakta güçlük yaşadığını ortaya koymaktadır.

Teknoloji bağımlılığı her ne kadar masum ve diğer bağımlılıklar kadar tehlikeli görülmese de insanlar üzerindeki etkileri en az diğer bağımlılık türleri kadar tehlikelidir.

19 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page