top of page
Yazarın fotoğrafıÖzge Kırmızı

Renklerin İnsan Psikolojisi Üzerine İnanılmaz Etkileri

Güncelleme tarihi: 31 Tem 2021

Görsellik hepimiz için çok önemli. Dış görünüşümüz, evimizin dekorasyonu gibi şeylerle estetik kaygılarımız kendini hep gün yüzüne çıkarır. Tabi ki görsellik deyince renklerin önemini göz ardı edemeyiz. Renklerin hayatımız üzerindeki etkilerine karşı gerek bilimsel çalışmalar gerekse deneyimlerimizle gün geçtikçe daha çok bilinçlenmekteyiz. Fakat bilinçaltımız gibi bu etkilerde bizi hayrete düşüren gizemlerle doludur. Bunlardan birkaçını inceleyelim.


Tat Duygusunda Rengin Etkisi

Günümüzde bin bir tat ve renkte yiyecekler bulunmaktadır. İnsanoğlunun karmaşık zihni pek çok gariplikleri vardır. Renkler ve tatlar arasındaki ilişkide bu gariplikler arasındaki yerini almıştır. İnsan beyni tatları deneyimledikleri renklerde bilinç altına kodlamaktadır ve artık beyin bunlar arasında bağlantı kurmaktadır. Mesela sarı olarak renklendirilmiş bir kola içtiğimizde onu fanta sanma eğilimindeyiz. Araştırmacılar pembe ve sarı renge boyanmış yoğurtun katılımcılar tarafından çilekli ve ananaslı olarak algılandığını tespit etmiştir. Sizde günlük hayatınızda böyle deneyler yapabilirsiniz.


Kokunun Rengi

Renkten en çok etkilenen duyularımızdan biri koklamadır. Kahveler neden kahverengi kaplarda satılır? Elbette ki kahvenin kokusu kahverengi bir kap içerisindeyken daha keskin algılanır. Aynı şekilde çilek şurubu ne kadar kırmızıysa o kadar çilek kokar. Yani bir ürün ne kadar renkliyse kokusu da o kadar çok algılanır. İnsan beyni kokuları ve renkleri özleştirir. Nasıl mı? Bilinç dışımızda güçlü kokular koyu renk , hafif kokularsa açık renk olarak özdeşleşir. Sonuç olarak koku algısı üzerinde renginin özünün önemi büyüktür.




Cinsel İstek ve Renk

Uzmanlar cinsel ilişkilerimizin sıklığı ile yatak odamızda baskın olan renkler arasında bir bağlantı olduğunu 2000 kişilik bir deneyle tespit etmiş. Deneye göre en sık cinsel ilişkinin yaşandığı odalarda baskın olan renk kırmızıymış. Yapılan deneylere göre erkekler bu etkinin ne kadar farkında olmasa da kırmızı renginin baskın olduğu kadınlara karşı daha çok ilgi duymaktadır. Yani kadınlar kırmızı giydiklerinde erkeklere daha çekici gelmektedir. Aynı şekilde erkeklerin sarışın kadınlardan etkilendikleri de bir şehir efsanesi değildir.


Renk Bizi İkna Eder mi?

Biliyorum bu sorunun cevabına biraz kızacaksınız ama evet, renkler günlük hayatımızdaki kararları oldukça etkiler. Öncellikle renkler dikkati çeker ve böylece bizi eyleme yöneltir. Renksiz reklamların renkli reklamlara göre daha az dikkatimizi çektiğini fark etmişsinizdir. Peki, renkler dikkatimizi ve algımızı nasıl etkilemektedir. Renkler bunu bizi en zayıf noktamızdan duygularımızdan etkileyerek yapıyor. Duygularımızda bu algısal yönlendirmeye kayıtsız kalmamamıza sebep oluyor.


74 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

1 comentario


Hasan DALOO
Hasan DALOO
28 feb 2021

Bu çok derin ve çok güzel bir konudur. Benim için çevrenin insana etkisi ile ilgili inanılmaz derecede çekici bir konudur. Sadece bahsi geçen renklerin etkisinden ziyade, öğrenmiş olduğumuz dillerin (özellikle küçükken öğrendiğimiz ana dilin) bizim düşüncelerimize, hayata bakış açımızı, farklı kavramlara karşı kolayca öğrenme/kabullenme ihtimalimize, ve hayatımızın başka birçok yönünde etkisi de araştırılması çok ilgi çekici bir şeymiş.

Boş vaktin olduğunda bu konuda da araştırmanı öneririm. Hatta başlamak için sana bir ipucu ekte vermek isterim. Her hâlükârda, çok güzel ve ilgi çekici bir konudur. Emeğine sağlık, Özge.

=)



Me gusta
bottom of page