top of page
Yazarın fotoğrafıÖzge Kırmızı

Dilin Hayatımızı Yönlendiren Karmaşık Yönü.

Bugün doğa insan eylemlerinin baskınlığı altında ezilmektedir. İnsanı doğa üzerinde diğer canlılardan baskın kılan ve gelişmesini sağlayan 2 temel unsur vardır; kalıcı korku duygusu , dil. Korku insanoğlu için güçlü bir duygudur ve ilkel çağlardan beri çevresel tehditler için insanı önlem almaya teşvik etmiştir. Fakat insanı çevresel tehditlere karşı güçlü kılan ve etkili planlar yapabilmesine olanak sağlayan iletişim becerisidir. Peki, ama insanoğlunu diğer canlılardan ayıran dil, tüm insanlar için aynı mıdır? Farklı tehditler veya ihtiyaçlar doğrultusunda günümüzde 7000den fazla dil vardır. İnsanı geliştiren bu dilin insan davranışları ve algılama şekli üzerinde şaşırtan etkileri vardır. Dilin üzerimizdeki özelliklerini biraz daha yakından inceleyelim.


Dil Zihnimize Nasıl Yön Verir.


İnsanı insan yapan ve onun sosyal değerini belirleyen unsur, kendini ifade edebilme yetisidir. Düşünmekse zihinde sahip olunan birikimle yeni fikirler üretebilme işlevi olarak açıklanabilir. Dil insanın zihnini oluşturan, benliğini şekillendiren ana unsurdur. Öyle ki Günlük ihtiyaçlarımızdan sanatsal faaliyetlerimize kadar bizle ilgili her unsur dilin ihtiyaç alanıdır. Hakkaniyet, duyunç, merhamet, usanç, tavsiye vb. kavramlar dil olmadan tezahür edilemez. Çünkü düşünce varlığını dil ile sağlar ve onunla hayat bulur. Gerek varlıkların isimlendirilmesinde belirlenen farklılıklar, gerek sözcüklerin dilden dile kullanımları, gerekse kültür ve yaşam koşullarındaki başkalıklar; insanoğlunun, çevreyi ve gerçeği dile getirirken nesnel davranmadığını ortaya koyar. Birçok bilginin ve değişik akımların benimsendiği gibi diller, gerçeği ve dünyayı değil; onların insanoğlunun zihin süzgecinden geçmiş birimlerini yansıtır. Her dilin anlatım sırasında diğer dillerden farklı kavramlara başvurma, kendine özgü anlatma eylemine “Anlatım Yolu “ denir.


Farklı Kültürlerde İlginç Dilsel Farklılıklar


Brezilya’daki Muduru kabilesinin kültüründe insanlar 5’e kadar sayıyor. Beşin üzerindeki miktarları çok olarak ifade ediyorlar. Zuni diye bir dilde ise bizim kullandığımız gibi sarı ve turuncu renkleri yok. İki renkte dil için aynı anlamı ifade ediyor. Bunu şaşırtıcı mı buldunuz? Gine’deki Dani dilinde renk kavramları yok. Renkleri ifade etmek için açık veya koyu ifadelerini kullanıyorlar. Bu ve bunun gibi örneklere internette daha fazla ulaşabilirsiniz. Bu konuda önemli olan dilin üzerimizdeki etkisinin farkında olmak.

37 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page