top of page
Yazarın fotoğrafıÖzge Kırmızı

Cp 301 Planlama Stüdyosu I Bergama Stratejik Mekansal Planı Raporu

Güncelleme tarihi: 8 Eyl 2019





Vizyon:Yükselen ekonomik performansı ile uluslararası düzeyde markalaşan dinamik bölge merkezi Bergama

Misyon: Komşu ilçelerinin ve kendi bünyesinde barındırdığı potansiyel ekonomik faaliyetlerin birbiriyle entegre çalışması. Güçlendirilen ulaşım ağları ile Türkiye ve uluslararası alanda ürün, bilgi ve teknoloji, hammadde işgücü ve yeniliklerin hızlı,kola ve ulaşılabilir hale gelmesi

Hedefler:

● Bergamanın farklı hammadde ve üretim konularında güçlenmiş çevre ilçeler için bütünleştirici gücünün olması

● Bölgelerin potansiyelleri olan konularda güçlenmesi ve yatırımcıyla buluşması için maksimum sayıda iş fuarlarının bölgelere getirilmesi

● Çandarlı Limanının Yeni İpek yoluna dahil olması ile kısa sürede kara geçecek potansiyele ulaşması

● Bergama ile özdeşleşmiş ürünlerin (parşömen,Bergama tulumu,Bergama halıları,pamuk, Çam fıstığı) tekrar ve yüksek kalitede üretimine geçirilip uluslararası düzeyde markalaşması

● MYO ların kapasitesinin arttırılması ve yerel üretim,sanayi ve ticarete işgücü üremesine yönelik bölümlerin açılması

● GSYİH’nin artırılması

SENARYOLAR

Çandarlı Limanı

Bergama’nın Bölgesel Merkez olması

İzmir-İstanbul Otoyolu

SÜRPRİZ SENARYOLAR

1.5 yıl

ALİAĞADA YENİ ÜNİVERSİTENİN KURULMASI

KOBİLERE 1 MİLYAR TL‘NİN BİR KISMININ BÖLGEYE YATIRIM YAPILMASI

SOMANIN BERGAMA MERKEZDE BİR İL OLMASININ REDDEDİP KENDİSİNİN MERKEZDE OLDUĞU BİR İL OLMASINI ÖNERMESİ

5000 HANELİK MİSAFİR EVİ GEÇİCİ KONUT PROJESİ

BERGAMALİN DOSTLUK MÜZESİ PROJESİ

2.5 yıl

BERGAMALİN DOSTLUK MÜZESİNİN AÇILMASI

MAGLEV

ÇİN FİRMASININ BALIKESİRE BOR TESİSİNİN KURULMASINDA İŞBİRLİĞİ YAPILMASI

AMAZON VE ALİBABA ŞİRKETLERİNİN YENİ YATIRIM PROJESİ

FİBER OPTİK İNTERNET ALTYAPISININ FİNANSE EDİLMESİ (750KM)

YAPILARIN KENDİ ENERJİLERİNİ ÜRETMESİ

OTONOM ARAÇLARIN KULLANILMAYA BAŞLANMASI

VERİMLİ TARIM ALANLARININ KENTSEL YAPILAŞMAYA KARŞI KORUNMASI

GÖÇMEN EVLERİNDEKİ GÖÇMENLERİN YURTLARINA DÖNMESİ

1)BİRİNCİ BEŞ YIL KARARLARI

1.a)Kuzey Ege Konteyner Limanı

NEDİR?

Kuzey Ege Çandarlı Limanı, İzmir ilinin Bergama ilçesinde Zeytindağ beldesinde yer almaktadır. İzmir iline karayolu ile 80 km; denizyolu ile 55 deniz mili mesafesindedir. Limana Çanakkale karayolu üzerinden Batı’ya ayrılan Çandarlı asfaltı ve bu yola bağlanan tali yollar ile ulaşılmaktadır (Çandarlı, 2015). 12 milyon TEU’luk kapasitesi ile Türkiye’nin en önemli ulaştırma projeleri arasında yer alan Kuzey Ege Çandarlı Limanı'nın üç etap halinde tamamlanması planlamıştır. Liman tamamlandığında, sadece İzmir Limanını desteklemekle kalmayıp; özellikleri nedeniyle Doğu Akdeniz’de Gio Tauro, Malta, Damietta, Alexandria, Haifa, Port Said ve Pire gibi önemli aktarma limanlarına da rakip olacaktır. Projede 1800 metre uzunluğunda dalgakıran ile 2000 metre uzunluğu ve 18 metre derinliğinde rıhtım inşa edilmektedir.

AMAÇLAR

● Türkiye’de bu derinlikte liman bulunmadığı için 200 bin tonun üzerindeki büyük draftlı gemiler önce Pire Limanına yanaşıp yükleri bölünmekte daha sonra Türkiye’deki limanlara gelmektedir. Kuzey Ege Çandarlı Limanı’nın tamamlanması ile bu durum ortadan kalkacaktır.

● Ayrıca Kafkasya, Asya ve Ortadoğu üzerinden gelen mallar burada yapılacak limanla Avrupa ve dünyanın diğer bölgelerine ulaştırılacaktır. Gerekli demiryolu, karayolu ve havayolu yatırımlarının tamamlanması ile bölgenin ulaşım altyapısı çok daha güçlü bir hale gelecektir. Kuzey Ege Çandarlı Limanın kullanıma açılması ile zamandan büyük tasarruf sağlanacaktır.

● En yakın transit limanının Çandarlı Limanına uzaklığı 500 deniz mili ve uluslararası standartlara göre bir konteyner gemisinin ortalama hızı saatte 10 deniz mili olduğuna göre, transit taşımacılıkta Çandarlı Limanı 50 saat gibi çok önemli bir zaman tasarrufu sağlayacaktır. Diğer limanlarla kıyaslandığında 2 güne eşdeğer bu farklılık taşımacılık sektöründe ekonomik ve ticari olarak ciddi bir kârlılık sağlayacaktır (Sofyalıoğlu vd., 2016).

● Ayrıca yapımı devam eden Çandarlı Limanı alternatif taşımacılık bağlantılarını örneğin Bakü Kafkas Tiflis Demiryolu projesi, Ankara İzmir YHT projesi gibi da içerecektir. Böylece Asya ve Ortadoğu ülkeleri ile Avrupa arasındaki yük alışverişi kesintisiz sağlayabilecektir.

● Kuzey Ege Çandarlı Limanı'nın 1/2 kapasitede çalışarak bölgedeki ihracatı artırması

ARAÇLAR:

618 sayılı Limanlar Kanunu

PAYDAŞLAR:

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği

Deniz Ticaret Odası

*Yeşil/Eko Liman

CASE: Long Beach Green Port

Marport

Kumport

Amsterdam Limanı / Hollanda

PAYDAŞLAR:

TSE

Deniz Tİcaret Odası

Ulaştırma ve Altyapı bakanlığı- Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü

1.b) Bölgesel Merkez Bergama

Çevre İlçelerdeki Maden Potansiyelleri

ALTIN

Nedir?

Bölgedeki Bergama Ovacık'taki altın madeni Mayıs 2001 de üretime başlamış olup günümüzde cevherinin bitme aşamasına gelmiştir. Şu anda çukuralan bölgesi ve başka yerlerden getirilen cevherler tesiste işlenmektedir ve kimyasal işleme tesisine dönüşmüştür.

Bunun yanında bölgede diğer bir alan olan Soma ilçe merkezine 45 km mesafedeki Kiraz ve Çatalan mevki civarında 100 ton altın rezervi tespit edilmiştir.

Ovacık'ta üretilen 24 ton altının rakamları baz alınarak yaklaşık 350 işçi 4 yıl toplam 8 milyon dolar işçi ücreti geliri bölge halkı için tahmin edilmektedir. Çevredeki mal ve hizmet alımlarından 35 milyon dolar bölgeye katkı olacağı gibi yaklaşık 25 milyon dolarda ülkenin vergi geliri olacaktır.

Toplam 100 ton altının tamamı çıkarılacağı kabul edilirse değeri 4 milyar dolar etmektedir. (4.12.2018 değerinden hesaplanmıştır).

Altının kullanım alanlarından biri olan elektronik dünyada toplam altın varlığının %37’ni tüketmektedir. Altın korozyona dayanıklı olduğu için (kimyasal tepkimeye girmediği için) dayanıklı olması gereken bölümlerde iletken olarak ve kaplama maddesi olarak kullanılmaktadır. Bu özellik en çok savunma sanayi malzemelerinde ihtiyaç olmaktadır.Aynı zamanda ısı değişimlerine karşı etkilenmemekte ve ısı değişimlerine karşı kapladığı materyalleri korumaktadır . Bu nedenle savunma sanayinin ülkemizde son yıllarda Türkiye'de gelişim göstermesiyle beraber tüketiminin artacaktır.

Türkiye 2017 yılında 6.6 milyar dolarlık ihracata karşılık 16.6 milyar dolarlık altın ithalatı gerçekleştirmiştir. Bu rakamlar ülke içinde 25 ton kullanıldığını göstermektedir. Türkiyede 2017 de yurt içi üretilen altın 21 tondur. Buna göre toplam Türkiyedeki 2017 yılındaki yaklaşık 45 ton yurt içi tüketim görülmektedir.Yüzde değerler hesap edilirse yaklaşık 15 ton %37i elektronik için kullanıldığı tahmin edilmektedir.

Savunma sanayinin artmasıyla normal elektronikten de fazla kullanılacağı için ve savunma sanayinde büyüdüğü için artış gösterecektir.Tahmini 15 ton daha yıllık artış görülecektir(Türk savunma sanayi cirosu 1997 yılında 1205 milyon dolar iken 2008 yılında 20316 milyar dolar olmuştur).Bu vesileyle Somadan çıkacak yıllık 25 ton altının savunma sanayinin elektronik altyapısına harcanmasıyla yıllık 800 milyon dolar 5 yıl boyunca satış yapılması planlanabilirdir.

ELEKTRİK/ELEKTRONİK

Altın, özellikle telekomünikasyon ve bilgi teknolojileri gibi yüksek kalitenin ve güvenliğin önemli olduğu alanlarda kullanılan elektronik eşyalarda bulunmaktadır. Devreleri karmaşık ve güvenlikgereksinimi yüksek olan elektronik cihazlarda altın kullanılmaktadır. Örneğin, günümüzde yoğun olarak kullanılan cep telefonlarında altın kaplama devreler, bilgisayarların devre kartlarında ise altın kaplama konektörler vardır. Günümüzde tüketici elektroniği pazarının büyümesiyle birlikte elektronik eşya endüstrisinden kaynaklanan altın talebi artmaktadır.

OTOMATİV ENDÜSTRİSİ

*Otomobil egzozlarının katalitik konvertörlerinin yapımı

*Katalitik konvertörler: otomobil egzozların zararlı maddelerini daha az zararlı madenlere dönüştürür.

Altın’ın tüketildiği alanları sıralayacak olursak; Kuyumculuk, altın kaplama ve süsleme, elektrik/elektronik, diş hekimliği, dekoratif kullanım madalya yapımı, resmi para, külçe stoklarıdır. Ayrıca, gümüş, platin ve palladyum gibi metallerle alaşım halinde uzay endüstrisinde, tekstil sanayinde altın tel ve iplik yapımında ve kimya endüstrisinde paslanmaya dayanıklı alet yapımında kullanılmaktadır.

PAYDAŞ:

Şirket Adı : Egzoz Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi

Kuruluş Yılı : 1989

Tescilli markası : Egsan

Şirket İştigal konusu: Binek otomobiller, hafif ve ağır vasıtalar için profesyonel egzoz sistemleri üretimi

Piyasa konumu: İtibarlı markası ve güvenilir kalitesi ile iç piyasada sektörün lider firmalarından biri. Egsan ürünleri Türkiye'nin her bölgesinde son kullanıcıya ulaşmaktadır.

Satış ve Dağıtım ağı: Türkiye'nin en geniş satış ağı ve aralıksız olarak her noktaya periyodik teslimat.

Müşteri Profili:

1 - Yurt içi ve Yurtdışındaki Otomotiv Ana Sanayii

2- Yurt içi ve Yurtdışındaki Otomotiv Yenileme Sanayinde faaliyet gösteren ithalatçılar,Toptancılar, yetkili bayiler ve perakende satış noktaları

FABRİKA: 6.500 m2 üretim ve depolama sahası İstanbul-Arnavutköy’deki 5000 m² kapalı 1500 m² açık alana sahip

İstihdam:

Bağlı olunan organizasyonlar ve kurumlar

Uludağ İhracatçılar Birliği Üye

İstanbul Ticaret Odası

İstanbul Sanayi Odası

Perlit:

NEDİR?

Bergama perlit işletmesi(200 milyon ton sadece bergamadaki rezerv ton) DİKİLİ- BERGAMA- ÇANDARLI merkezleri arasında Bergama ilçesinin 15 km güneyinde yer almaktadır. Literatürde yuntdağı volkanikleri diye adlandırılan istifin bazı seviyelerinde ekonomik büyüklükte perlit yatakları mevcuttur.

İşletmenin yıllık perlit üretim kapasitesi 40 bin tondur. Bu perlit tesisinin üretim hakkı Bergama Madenciliğe ait olup(hem üretip hem işliyor) çevre işletmeciler tarafından burdan kullanılmaya hazır perlit temin edilerek inşaat otomotiv topraksız tarım gibi alanlarda kullanılması.

Türkiye 2016 yılı ihracat rakamlarına göre 407 bin ton ihraç edilen perlit yaklaşık 23 milyon dolar gelir getirmiştir.Ton başına ihracat geliri 56,5 dolar olmaktadır.(2016 fiyatları)

Maden haklarına sahip olan Bergama Madencilik işletmesine teşvik edilerek üretimin (yarım milyon lira teşvik)2 katına çıkarılarak ihracata yönelmesi durumunda yıllık yaklaşık 2.3 milyon dolar ek ihracat geliri elde edilebilir.Bergama Osb’den yer verilerek işlenmiş madde halinde satışına geçilmesi halinde işlenmiş maddenin fiyatı yükseleceği için geliri daha fazla yükseltmenin imkanı olacak. Bu anlamdaki teşviğimiz Bergama OSB’de gerekli fabrikaları açması durumunda, arazi değerini bugünkü fiyatından 5 yıl sonra ödeme hakkı tanınacaktır çünkü bu yatırımın getireceği yan sanayi oluşumlarıyla çevre sanayinin gelişiminde etkisi olacaktır. Bergama Osb nin değerlenmesi ve sanayi oluşumuna hizmet edecektir.

AMAÇLAR:

Yaklaşık 2.3 milyon dolar ek ihracat geliri

Bergama OSB’nin değerlenmesi ve sanayi oluşumuna hizmet

400 kişi istihdam

ARAÇLAR:

Bergama Madencilik ‘e üretimin artırılması için teşvik:

Yarım milyon sahasının kapasitesinin artırılması için teşvik(Bergama Osb’den işleme tesisleri için arazi temini, bugünkü fiyatından 5 yıl sonra ödemeli)

3213 sayılı Maden Kanunu

ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ YÖNETMELİĞİ

PAYDAŞ:

Bergama Madencilik

Kullanım Alanları:

Perlitin en yaygın olarak kullanıldığı alan inşaat sektörüdür. Perlitin tüketim alanları başlıklar halinde aşağıda verilmektedir.

*İnşaat

Perlitli sıvalar

Perlit agregalı hafif yalıtım betonu (Çimento veya alçı bağlayıcılı)

Perlit agregalı hafif yapı elemanları

Isı ve ses yalıtımı gevşek dolgu maddesi olarak perlit kullanımı

Yüzey döşemelerde ısı ve ses yalıtımı olarak perlit kullanımı

Çimento ve alçı dışındaki bağlayıcılarla yapılan özel amaçlı perlit betonları

*Tarım

Toprağın fiziksel özelliklerini artırıcı "substrat" maddesi olarak perlit kullanımı;

Tarla tarımında

Bahçe tarımı ve seracılıkta (fide yetiştiricilik, kültür tarımı vb.)

Çimli spor alanlarında GEOFLOR

*Diğer

Sondajlarda, çimentolama işlemini kolaylaştıracak katkı maddesi olarak,

Gemi dipleri kaplama ve yalıtımında,

Petrol artıklarından veya diğer yağlı atıklardan gelen su kirliliğini gidermede,

Baraj göllerinde, kentlerde, açık su rezervuarlarında buharlaşmayla su kaybını önleyici olarak, Ambalajlama için dolgu maddesi.

Plastik köpüklere ve plakalara katkı dolgu maddesi,

Ucuz ve hafif plastik mobilya yapımında dolgu maddesi,

Titreşimli tespitte

Yangına karşı özellikle çelik konstrüksiyonlarda yalıtım katı olarak.

3)ÇİMENTO

NEDİR?

Türkiye'nin en büyük çimento fabrikası Manisa'nın Soma ilçesinde yapılıyor. 200 milyon dolarlık bir yatırım olan ve binden fazla insana istihdam sağlayacak olan fabrikanın 2018'e kadar tam kapasite çalışması hedefleniyor(http://www.milliyet.com.tr/soma-ya-200-milyon-dolarlik-ekonomi-2315551/).

Soma çimento hammaddeleri 180 000 000 ton rezerv

Soma Çimento Fabrikasında 750 kişinin istihdam edileceği kaydedildi. Soma’nın Avdan Mahallesi sınırları içerisinde yer alan çimento fabrikası klinker üretim kapasitesi günlük 4 bin ton, yıllık 1 milyon 350 bin ton; çimento üretimi ise günlük 6 bin ton, yıllık 1 milyon 500 bin ton olarak planlandı. Fabrikanın yapımı tamamlandığında ve tam kapasite üretime geçtiğinde doğrudan 300, dolaylı 1500 kişi istihdamdan yararlanabilecek. Çevreye zarar vermeden üretim yapılabilecek şekilde inşa edilen fabrikada üretilecek çimentonun Soma’dan Çandarlı Limanına kadar uzanacak tren yolu üzerinden sevk edilmesi planlanıyor. Türkiye 2017 yılında 7,980,441 lira çimento ihracat etti ,bunların 5,901,296 tonu deniz yoluyla ihracat edilmiştir. Dünya gazetesinden Leyla İlhan’ın haberine göre, talepteki daralmaya bağlı olarak fabrikaların bazıları üretimlerini yarı yarıya düşürürken, bazı fabrikaların ise artan enerji girdileri ve talep azlığı nedeniyle kapanma yoluna gittiği ifade edildi. 135 milyon ton üretim kapasitesinin olduğu sektörde 70 milyon ton iç pazarda, 12 ila 13 milyon ton ise dış pazarda tüketiliyordu. Ancak gelinen noktada iç pazar tüketimi azalırken, ihracata giden miktarın ise 35 ila 40 milyon tona çıkarılması bekleniyor. Böylesi bir durumda dahi milyar dolarlık satılamayan bir kapasite oluşması bekleniyor.

AMAÇLAR:

1. günlük 6 bin ton, yıllık 1 milyon 500 bin ton çimento üretimi

2. 750 doğrudan, 1500 dolaylı istihdam

3. Yıllık 2,950,648 ton deniz yoluyla fazladan ihracat.

ARAÇLAR:

İç pazarda azalan çimento arzından dolayı yurtdışı pazara açılmak.

Üretim teşviki olarak Çandarlı limanında yükleme tesisi 2 yıl kira bedeli yok

YAPI MALZEMELERİ YÖNETMELİĞİ

PAYDAŞLAR:

1. SOMA ÇİMENTO

2. OMTİS

1.c) İstanbul-İzmir Otoyol Projesi

Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu (433 km) Proje kamuoyunda “İstanbul-İzmir Otoyolu” olarak isimlendirilmektedir. Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli ile yapılması planlanan birinci öncelikli projelerimizden GebzeOrhangazi-İzmir (İzmit Körfez geçişi ve bağlantı yolları dâhil) Otoyolu Projesi’nin yapım çalışmaları devam etmektedir.

384 km otoyol ve 49 km bağlantı yolu olmak üzere toplam 433 km uzunluğundadır.

Bu otoyol ile İzmir Limanı, Marmara Bölgesi Limanları ve Çandarlı Limanı ile bağlantı sağlanması hedeflenmektedir.

1.d) Batı Anadolu Serbest Bölgesi

Nedir?

Serbest Bölgeler dış ticaret, vergi ve gümrük mevzuatı açısından gümrük hattı dışında sayılan bölgelerdir. Serbest Bölgelerde endüstriyel ve ticari faaliyetler için ülkede sağlanandan daha geniş muafiyet ve teşvikler tanınır. Türkiye’de Serbest Bölgeler Türkiye Gümrük Bölgesi’nin parçası olmakla beraber- Serbest Dolaşımda olmayan herhangi bir gümrük rejimine tabi tutulmadığı; gümrük vergisi, ticaret ve kambiyo uygulamaları bakımından Türkiye gümrük bölgesi dışında kabul edildiği ;

- Serbest dolaşımdaki eşyanın ise, çıkış rejimi hükümlerine tabi tutularak konulduğu yerlerdir.

Bu bağlamda yatırımcıların gözünü serbest bölgelere çevirmesiyle birlikte önce Dere Grubu tarafından Aliağa Serbest Bölgesi (AYSER) kurulması için 1 milyon metrekarelik alanın ön protokolü imzalandı. Yine Bergama’da yaklaşık 2 milyon metrekare alanda yenilenebilir enerji başta olmak üzere teknolojik yatırımların yapılacağı ve işletmeciliğini ESBAŞ’ın üstleneceği dördüncü serbest bölgenin de ön anlaşmaları yapıldı.

Amaçlar:

İLK 5 YIL:

300 milyon doları ticaret hacmi

2 bin 400 kişi istihdam

İhracat için yatırım ve üretimi arttırmak

Yabancı sermaye ve yeni teknoloji girişini hızlandırmak

İstihdamı arttırmak

Ekonominin girdi ihtiyacını ucuz ve düzenli bir şekilde temin etmek

Dış finansman ve ticaret imkanlarından daha fazla yararlanmak

2.5 YIL

4 milyar 47 milyon dolar ticaret hacmi

20 bin istihdam

Araçlar:

Kurumlar ve Gelir Vergisi Muafiyeti, alınacak makine ve ekipmanlardaki KDV istisnası, gümrük kolaylıkları, Hızlı bürokratik işlemler, emlak vergisi istisnası

PAYDAŞLAR:

ESBAŞ(projeyi işleten)

EKONOMİ BAKANLIĞI

Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü

İzmir Serbest Bölge Müdürlüğü

Eldor

Gates Endüstriyel

Korsini

Steamlab, Beypak,

Gram Equipment

Case:

Bursa Serbest Bölgesi

Arazi:82.5 ha

Teşvikler ve Mali Avantajlar:

-100% Vergi Muafiyeti: BUSEB’de faaliyetlerinden doğan kazançları üzerinden 100% kurumlar vergisi veya gelir vergisinden muaf tutulmuşlardır.

-Gümrük Vergisi KKDF Muafiyeti: BUSEB’de faaliyet gösteren firmalar KDV, gümrük vergisi ve 6% KKDF gibi gümrükle ilgili vergi ve gerekliliklerden muaf tutulmuşlardır.

-Muhtasar Muafiyeti: Ürettiği ürünlerin en az 85%’ini Türkiye harici ülkelere satan üretim ruhsatı sahibi firmalar çalışanları için ödedikleri maaşları üzerindeki gelir vergisinden 100% muaftırlar.

İstihdam

İşçi: 8696

Büro Personeli: 1066

Diğer: 311

Toplam:10.073

*Entegre Taşımacılık

Nedir? Tedarik zincirinin tek parça olarak düşünülmesi ve dağıtımı ile tüm işlevlerin aynı şekilde yapılmasına denir. 24 saat boyunca hizmet sağlayan, ileri düzeyde teknolojiye sahip sistemler ile donatılmış depolar inşa edilmekte ve bu şirketten 24 saat taşımacılık yapabilen merkezlerin yanına yerleşmesi sağlanmaktadır.

Paydaşlar:

Siemens, Yurtiçi lojistik,DHL,Tezel Lojistik,NAVLUN

*Serbest Liman

Nedir?

Yabancı menşeli malların kullanılmak, yerel olarak tüketilmek veya tekrar satılmak üzere tüm limanın etrafını çeviren ya da bir bölümünü içine alan, gümrük vergisi olmaksızın veya en düşük tarifenin uygulandığı kısım serbest liman olarak adlandırılır.

Araçlar:

Altyapı imkanları

Vergi ayrıcalıkları

Hedef

İstihdam: 20.000

Kazandırılacak Yeni İşlevler:

Gemi bakım onarım

Akaryakıt İkmal

Gemi tedarik

Tershane

Case1:

Hamburg Serbest Limanı

Arazi:16 km2

Kargo hacmi: 126 milyon ton

Konteyner ana depoları 8 milyon TEU (Twenty-foot Equivalent Unit) sınırını kez aştı. Toplam 8,1 milyon TEU (yüzde 15,5’luk bir artış) ile Hamburg dünyanın ilk on konteyner limanı listesinde 8. sırada

Dökme mallar yüzde 5,8’lik artışla yaklaşık 40 milyon ton

Almanya’da doğrudan veya dolaylı olarak 220 bin kişiye istihdam sağlıyor.

Case2:

Gisan Tersanesi

1982 yılında kurulmuş. Bugüne kadar 50’den fazla yeni gemi inşa eden firmanın ikinci tersanesi olan Yalova Tersaneler Bölgesindeki tersanede ise yatırım çalışmaları sürüyor.

Gisan’ın Tuzla’daki tersanesi yaklaşık 25 dönümlük, Yalova tersanesi ise 40 dönümlük bir alanda yer alıyor. Tuzla tersanesinde 2 tane kızak ve bir iskele bulunuyor. Kızakların birinde maksimum 22-23 bin dwt’a kadar gemi yapılabiliyor. Tersane’nin bugüne kadar yaptığı en büyük gemi de Altınbaş Grubu’na yapılan 22 bin tonluk bir kimyasal tanker. Daha küçük olan diğer kızakta ise 10-11 bin dwt’a kadar gemi inşa edilebilir

1.e) SANAYİ

BERGAMA OSB

Bergama Organize Sanayi Bölgesi; Bergama ilçesinde İzmir-Çanakkale Devlet Karayolunun kuzeyinde, Sağancı köyü mevkiinde yer almaktadır. Yaklaşık 179 ha alanı kapsamaktadır ve 2018 yılındaki istihdam sayısı 450’dir. Bu değer 2023 yılına kadar yapılan yatırımlar ve OSB’nin full kapasiteye çıkmasıyla birlikte;

BOSBİ’de yer alan firmalar; LM Wind Power, GraniTürk, Süt Kardeşler, Kahraman Kardeşler, MEDMAR ve Sancak Süt ürünleridir.

Amaçlar:

Kullanılmayan %40'lık kapasitesinin tarıma dayalı sanayi olarak kullanılması

Bölgede istihdamı arttırmak. (1.5 yılda 3000 kişi, 2.5 yılda 8000 kişi istihdam edilecek)

Bölge ekonomisini geliştirmek.

Paydaşlar:

Tarım ve Orman Bakanlığı

*Tarımsal Sanayi:

Nedir:

Tarım ürünlerini hammadde olarak kullanıp değişik işlemlerden geçirerek nitelik ve niceliklerini iyileştiren sanayi dalıdır.

Amaç:

Tarım ürünlerini işleyerek katma değerlerini arttırmak

Tarım-sanayi ilişkisinin artması, buna bağlı olarak ihracat gelirlerini yükseltmek

Tarımsal ürünlerin endüstriyel işlemlerden geçirilmesi ile ürün çeşitliliğini arttırmak

İşlenmiş ürünleri daha uzak pazarlara ulaştırmak

Tarımsal ürünlerin sanayi aşamasından geçmesi sonucu hizmet sektöründeki (taşımacılık, pazarlama vb.) istihdamı arttırmak

Paydaş:

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı -Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı --->Destek Üst Limiti: 10.000.000 TL

Ekonomi Bakanlığı -Vergi İndirimi, Gümrük Vergisi Muafiyeti, Faiz Desteği, KDV İstisnası

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu

*Domates yapraklarının dönüşümü

650 dönüm sera alanında şimdiye kadar çöpe giden domates yapraklarını, yıllık değeri 2 milyon TL’yi bulan kaba yeme dönüştürmeye yönelik bir projedir.

*BOSBİ'nin kalan %40'lık kapasitesi tarıma dayalı sanayi olarak kullanılacak

İstihdam:

1.5 Yılda 3000 kişi istihdam edilecek

2.5 Yılda 8.000 kişi istihdam edilecek

1.j)TARIM

*Teknolojik Tarım:

Nedir?

Bitkisel ve hayvansal ürünlerin kalite ve verimliliklerinin yükseltilmesi, don ve hastalıklara karşı erken uyarı sistemi, üretimin işlenip değerlendirilmesi ve pazarlaması süreçlerinde üreticiye teknoloji desteği.Küçük üreticilerin verim ve karlılığının arttırılması hedefleniyor.

Paydaşlar

1-İzmir Ticaret Borsası

2-Bankacılık Sektörü – Tarım Bankacılığı (Çiftçiler için kredi imkanı)

3-Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

4-Türk Telekom, Turkcell, Vodofone

Türk Telekom'dan BuluTT Çözümleri; Ekim alanı yönetimi, don habercisi, ısı takip sistemi, sulama yönetimi, kuraklık habercisi ve izinsiz giriş takibi

Turkcell’in Akıllı Tarım çözümleri; Sera Takip Çözümü- Tarım alanlarının sıcaklık ve nem seviyelerini uzaktan takip imkanı, ısı seviyesinin koruyarak verimliliğin artması

Vodofone-Çiftçi Kulübü

Tarımda dijital dönüşümü sağlama hedefiyle, çiftçilerin sosyal ve ekonomik hayata eşit katılımı.

Reenjeksiyon yöntemi, kullandığımız jeotermal suyun ısıtma sonrasında toplanarak jeotermal rezervine geri gönderilmesidir. Reenjeksiyon yöntemi sayesinde, kullandığımız sıcak suyun açık alana bırakıldığında yaratabileceği çevre tahribatının önüne geçebildiğimiz gibi, su ve enerji tasarrufu sağlıyoruz, milli servetimiz olan jeotermal kaynağın zamanla suyunun azalmasını engelliyoruz, ve bu kaynağın gelecek nesillere de aktarılması sağlıyoruz.

*TOPRAKSIZ TARIM

NEDİR?

Dikey tarımda tarımsal ürünlerin üretiminin arttırılması hedefleniyor. Dikey tarım sulama, işçilik, gübre, ekipman ve iklim şartları gibi bir çok maliyetin azaltılmasını hedefliyor. Dar alanda daha çok verim alınmasını sağlıyor ve bu da tarım üreticileri için daha fazla para kazanmak anlamına geliyor.

Türkiye’nin toprak verimliliğinin yapılan araştırmalara göre son 10 yılda yüzde 23 azaldığı belirtiliyor. Tarım alanında yeni gelişmeye başlayan topraksız tarım ise bugünün ve geleceğin yatırım alanı olarak yerini şimdiden üst sıralara taşımaya başladı. Topraksız tarım, diğer adıyla “hidroponik yetiştiricilik”, dünyada 40 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştı. Türkiye’de ise 100’e yakın serada bu teknik kullanılmaya başlandı.

Topraksız tarımın en yoğun olarak kullanıldığı ülkelerin başında Hollanda ve Belçika geliyor. Bu iki ülkenin seralarının toplam yüzde 95’inde topraksız tarım yapılıyor. Türkiye’de ise özellikle son bir yıldır yatırımcılar bu alana akın etmiş durumda. Türkiye’deki son tabloya göre toplam 48 bin hektar seranın yaklaşık 4 bin dönümünde, topraksız tarım uygulamasına geçilmiş bulunuyor.

Dikilide Mübay seracılık ve Bergama da Agrobay jeotermal kaynakların üstüne toplamda 6 dönüm sera açmaları için teşvik edilecek. 1 dönüm topraksız tarım tesisi (agrobay verilerine göre :650 metrekare kapalı alan) 1500 kişi istihdam(agrobay verilerine göre:150 kişi teknik eleman).Yaklaşık yılda 85-90 bin ton tarım ürünü(domates-salatalık-marul ihracat geliri fazla olan ürünler).Yapılması gereken 400-450 bin avro yatırım.Yılda 200-250 bin avro gelir.

AMAÇLAR:

-Bergama da 2 dönüm yatırım yıllık yaklaşık :

28-30 bin ton üretim

500 kişi(25 ‘i teknik eleman)istihdam

Yılda 50-55 bin euro gelir.

-Dikili de 4 dönüm yatırım. Yılda yaklaşık:

60 bin ton tarım ürünü

1000(50’si teknik eleman) istihdam

Yılda 100-110 bin euro gelir

ARAÇLAR:

Topraksız Tarım Tesisi için teşvik jeotermal kaynak üzerinde(düşük faizli 5 yıl geri ödemeli yatırım kredisi teşviki)

Jeotermal Kaynaklar Ve Doğal Mineralli Sular Kanunu

GIDA VE TARIM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA KANUNU

PAYDAŞLAR:

Mübay

Agrobay

*KİNOA TARIMI

And Dağları’nın tahılı kinoa Anadolu iklimine uygun alternatif bir ürün. Dört yıldır ithal edilip lüks restoran menülerinde yer alıyor.

Girişimci bir çiftçi Adana’da üretmeye başladı. Tarlada kilosu 10 TL. Dekarda 5 bin TL kazanç bırakıyor.

Son yıllarda ABD başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde trend olan kinoa (quinoa) bitkisi Türkiye’de yeni yeni tanınmaya başladı.

Buğday ile pirince alternatif bir besin kaynağı olarak öne çıkan kinoa, zengin protein değerlerine sahip. ABD’de “NASA yemeği” olarak da ün yapan ürün son birkaç yıldır dünyanın da gündeminde. Uluslararası Tarım Örgütü (FAO) iklimi müsait bölgelerde çiftçilerin bu ürüne yönelmelerini tavsiye ederken, Birleşmiş Milletler (BM) geçen yılı “Dünya Kinoa Yılı” ilan etti. Biz de bu önemli bitki nin Türkiye’de şansı olup olmadığını araştırdık. Sonuçlar gelecekte Türkiye’nin yepyeni bir endüstriyel ürünle tanışacağını gösteriyor. Bu arada dünyanın en ünlü doktoru Prof. Mehmet Öz sağlıklı beslenme önerilerinde Kinoa’yı mutlaka öneriyor. Tüketilmesini tavsiye ediyor.

Markalı restoran zincirleri ile beş yıldızlı otellerin dünya mutfaklarında kinoalı yemekler hazırlanıyor. Yüksek miktarda protein ve temel aminoasitlerin (protein yapıtaşı) tamamını içeren tek bitkisel gıda olan kinoa baskın bir tadı olmadığı için birçok farklı tatlı ve tuzlu yemek yapımına uygunluk gösteriyor. Pişirilmesi oldukça kolay ve pek çok farklı şekilde tüketilebilir. Amerika’da un formu bisküvi ve kek karışımlarında kullanılıyor. Kısacası buğdayın kullanıldığı bir çok alan kinoa için de uygun. Ürünü en çok protein yapısı nedeniyle vejetaryenler ve sağlıklı beslenmeye dikkat edenler tercih ediyor.

Buğday, arpa, çavdar gibi bildiğimiz tahıl ailesine ait olmamasına karşın o yine de tahıl olarak kabul edilir.

Buğday, arpa gibi çimen biçimindeki tahılların tersine, kinoa tohum vermeden önce şahane güzellikte çiçekler açar.

Kinoa Yetiştirmek Kazançlı

Kinoa yetiştiriciliği ülkemizde yeni yeni yaygınlaşmak olup bitkiye olan talep hızla yükselmektedir. Bu da bitkiyi yetiştirilecek en karlı bitkiler arasına sokmaktadır. Kabaca bir hesap yapacak olursak; 1 dönüm kinoa yetiştirmenin maliyeti 400 – 600 TL arasında değişmektedir. 1 dönümden hasat edilen ürün miktarı ise yaklaşık 600 kg civarındadır. Buna göre, üreticiden kilosu 9 ila 12 TL ye satılan kinoanın 1 dönümden elde edilen ortalama kazancı, 4 bin – 6 bin TL arasında olmaktadır .Devlet tarafından da yetiştiriciliği teşvik edilen kinoa, oldukça kar getiren bir tarım ürünüdür. Dönüm başına elde edilen kazancı baz aldığımızda bu rakamlarda gelir sağlayan başka bitkiler bulmak çok kolay değildir.

İyi tarım uygulaması kapsamında devlet dekara 100 TL ye kadar üretim desteği veriyor.

Bölgesel odağımızda yüksek rakımlı tarım ürünlerinin zor yetiştiği soğuk mevkilerde soğuğa dayanıklı olduğu için kazançlı kinoa tarımının yapılması bölgeye ekonomik katkı sağlayacaktır. Ayrıca kinoa tarımı altı aylık periyotlar halinde yapılıyor olması nedeni ile kışın açık alanlarda toprağın boş olması durumlarında devreye girebilecek ve fazladan iyi gelir getiren seçenek olabilecektir. Bu şekilde yazlık ekilişler ile aynı yıl periyodunda nöbetleşe ekimi yapılarak fazladan iyi gelir getiren bir seçenek olabilecektir.Kınık ta yerel halkın yüksek katma değerli kinoa tarımı yapması ordaki işsizlikten dolayı oluşan göçün önüne geçecek ve orada halka ekonomik bir getiri sağlayacaktır.

AMAÇLAR:

Kınıkta açılan 2 dönüm araziden ortalama 5,5 bin lira kar

ARAÇLAR:

Organik Tarım Kanunu

Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı(iyi tarım uygulaması kapsamında dekara 100 tl teşvik)

PAYDAŞLAR:

Baran Organik Hayvan Çiftliği

Kınık’taki çiftçiler

1.g) Lojistik Merkez

Nedir?

Lojistik merkez, hem ulusal hem de uluslararası düzeydeki nakliye, lojistik ve eşya dağıtımı ile ilgili tüm faaliyetlerin muhtelif işleticiler tarafından yürütüldüğü belirli bir bölgeyi tanımlar. Lojistik merkezlerde taşımacılık, intermodal faaliyetler ve lojistik faaliyetlere odaklanır ve bu merkezler genellikle metropol bölgelerin dışında kalan, farklı taşıma türleri bağlantılarına yakın olan bölgelerden seçilir.

Amaçlar

Şirketlerin kapasitelerini genişletmelerine olanak sağlamak

Hava, kara, demiryolu ve deniz ulaşım merkezlerine bağlantı sağlamak

Ürün trafik akışının optimize etmek

Paydaşlar: TEZEL Lojistik

İZTO

1.h)AR-GE:

Nedir?

AR-GE; toplumun kültürel, teknolojik bilgi hazinesini geliştirmek amacıyla yürütülen çalışmaların bütünüdür.

Amaçlar:

Tarımda elde edilen katma değeri artırmak

Tarım ve gıda ürünleri ihracatını arttırmak

Üretim sektöründe maliyeti düşürmek, kaliteyi ve verimi arttırmak

Yeni ürünler keşfetmek, mevcut ürünlerin daha gelişmişlerini üretebilmek

Mevcut pazarlarda pazar payını arttırmak ve yeni pazarlara girmek,

Nitelikli işgücü istihdamını arttırmak

Tarım- sanayi entegrasyonunu güçlendirmek

Paydaşlar:

1-TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB)

2-Kosgeb (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı)

3-Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM)

Araçlar:

5746 Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun. Bu Kanunun amacı; Teknolojik bilgi üretilmesi, üründe ve üretim süreçlerinde yenilik yapılması, ürün kalitesinin yükseltilmesi, üretim maliyetlerinin düşürülmesi, teknolojik bilginin ticarileştirilmesi, yabancı sermaye yatırımları çekmek ve nitelikli işgücü istihdamının artırılmasıdır.

1.i)Turizm

*Ekoturizm

-Ekoturizm: AGROBAY tatil köyünde konaklayanlar kendilerine ayrılan bahçelerde sebze yetiştirip tavuk ve koyun besleyecek, gölden balık tutacak. Özel termal havuzlarda tedavi olunacak.Başlangıçta 30 taş evden oluşacak tatil köyünde her evin kendi bahçesi olacak. Burada konaklayan misafirler bahçede sebze yetiştirecek, köyde tavuk ve koyun besleyip, gölden balık tutacak

Kendi ürettiğimiz ürünleri sunacağımız kahvaltı noktaları

Agrobay: 2002 yılında üretime başlamıştır. Sera içi ısıtma jeotermal kaynaklardan sağlanır. 4000 dönüm açık alan, 542 dönüm kapalı alanı bulunmaktadır. 20.000 ton üretim kapasitesine sahiptir. 550 kişi istihdam edilir.

*Orman Turizmi

Nedir?

Kınık'ta orman turizmi yapılması ve ekoturizmde gelişim sağlanması

Amaç:

Yılda 200,000 lira turizm geliri

Paydaşlar:

Kültür ve Turizm Bakanlığı

Ege Turizm

*Kültür Turizmi

Bergamadaki kültürel değerler kullanılarak (Pergamon, Arasta, Zeus Sunağı, Asklepion, Akropol) kültür turizmi yapılması hedeflenmektedir.

2) İKİNCİ BEŞ YIL KARARLARI

2.a) BERGAMALİN MÜZESİ:

Bergamalin Müzesinin açılması ve ulaşım ağlarının gelişimiyle birlikte turizm aksının oluşumu.

2.b) SERBEST BÖLGENİN TAM KAPASİTE ÇALIŞMASI: Üretim ve ihracatta gelişim

NEDİR?

Ülkeye yabancı sermaye ve teknolojilerin getirilmesine imkan sağlayacak uygun zemin yaratılması,

Sanayicinin ihtiyaç duyduğu bazı hammadde ve ara malların kolaylıkla, istenilen miktarda ve zaman kaybı olmadan temin edilebilmesi,

Sağlanan teşvik ve avantajlarla düşük maliyetli mal üretimi ve ihracı,

Türkiye dışından gelen malların transit olarak diğer ülkelere satımı,

Yeni istihdam olanaklarının yaratılması,

Türk ihraç ürünlerinin ihracatını kolaylaştırmak ve hızlandırmak bakımından bir basamak olması

AMAÇLAR:

4 milyar 47 milyon dolar ticaret hacmi

20 bin istihdam

ARAÇLAR:

SERBEST BÖLGELER KANUNU

Paydaşlar:

Serbest Bölge: Eldor Gates Endüstriyel Korsini Steamlab Beypak Gram Equipment

2.c) YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI:

Bergamanın enerji ihtiyacını karşılanması

2.d) ÇİN FİRMASI BALIKESİRDE BOR ŞİRKETİ KURUYOR:

Borun işlenerek katma değerinin yükseltilmesiyle ihracatının sağlanması.

Nedir?

Rezervlerinin %75inin ülkemizde bulunduğu borun işlenmesi ve katma değeri yüksek hale getirilmesi ve ihraç edilmesi.

Amaçlar:

150 kişilik istihdam

110 ülkeye bor ihracatı

Araçlar:

Çin firması yatırım teşviği ödüyor

Paydaşlar:

Çinli firma

ETİ Maden

2.e) GENÇ NUFÜS KAYBI

Nedir?

İşsizlik yüzünden Kınık başta olmak üzere genç nüfus bölgeden uzaklaşmaya , iş imkanları olan yerlere

gitmeye çalışıyor.

Hedefler:

Yeni iş imkanlarının oluşturulması

2.f) AMAZON-ALİBABA YENİ YATIRIMLAR:

İhracat ve ülke içi ticaretin artması hedeflenmektedir.

2.g) FİBER OPTİK İNTERNET ALTYAPI:

Lojistik merkezlerin gelişimi hedeflenmektedir.

2.h) YAPILARIN KENDİ ENERJİLERİNİ ÜRETMESİ:

Bölgede üretilen enerjinin OSB ve serbest bölgede kullanımı hedeflenmektedir.

2.i) OTONOM ARAÇLAR:

Nedir?

Sürücüsüz arabalar olarak da bilinen otonom arabalar, çevresini algılamak için sahip olduğu çeşitli sensörler ile insan müdahalesine gerek duymadan özerk bir şekilde hareket etme kabiliyetine sahip otomobillere verilen genel isimdir.

ulaşımı geliştirmek

11) VERİMLİ TARIM ALANLARININ KORUNMASI: tarımsal gelişme

12) GÖÇMEN EVLERİNDEKİLERİN YURTLARINA DÖNMESİ: Boş konut alanları oluşumu.

NEDİR?

5000 kişilik göçmen konutlarının göçmenlerin gitmesiyle boşalmasıyla boş kalan gayrimenkülün değerlendirilmesi.

Amaçlar:

5000 kişilik hostel olarak kullanılması

yıllık 100 bin lira gelir

Araçlar

Turizm odası

Paydaşlar:

Berksoy Otel İşletmeleri

2.a

2.j) Maglev treni:

Nedir?

Maglev teknolojisi ismini “Magnetic Levitation” teriminden alıyor. Manyetik yükselme anlamına gelen bu terim trenin çalışma sistemini net biçimde anlatıyor: Bu trenler gerçekten de havada gidiyor ve kalkış yaptıktan sonra yolculuk boyunca raylara hiç temas etmiyor. Dolayısıyla sürtünme olmadığından hem çok daha yüksek hızlara çıkabiliyor hem de daha az enerji harcıyor. Trenin Çandarlı Limanına ulaşması ile İpek Demir Yolu projesine katılımı amaçlanmaktadır.

Amaçlar:

Çin ile Avrupa arasında 2016 yılında 100 milyon tondan fazla yük taşndı ,bu yüklerin %10-15ini Azerbeycan üzerinden Çandarlı limanına bağlamak.

Uluslararası ticaret ortaklarını ve bağlantılarını kuvvetlendirmek.

Güvenilir ve hızlı lojistik bağlantılarına sahip olmak

Araçlar:

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı

Gümrük vergisinde düşük ücret alınması

PAYDAŞLAR:

DENİZ TİCARET ODASI

BERTO

2.k) AKUAKÜLTÜR

NEDİR:

Okyanus ve deniz sularında gıda veya diğer amaçlar için sucul canlıların yetiştirilmesi, okyanusların kapalı bölümlerinde, deniz suyunun doldurulduğu tanklar ve göletlerde yapılan özel yetiştiriciliktir. Su ürünleri yetiştiriciliği olarak ta adlandırılan akuakültür, insan faktörü dahilinde kontrollü ve/veya yarı kontrollü olarak gıda, doğal stokların iyileştirilmesi, süs, hobi ve bilimsel araştırmalar için hayvansal ve bitkisel su canlılarının yetiştirilmesi olarak tanımlanabilir (Çelikkale vd.,1999). Su ürünleri yetiştiriciliği, FAO tarafından dünyada en hızlı büyüyen gıda üretim sektörü olarak gösterilmekte ve tüm dünyada yaygınlaşmaktadır (Subasinghe vd,. 2009). Dünya su ürünleri üretimi 158 milyon ton olup, bunun 91 milyon tonu avcılık yoluyla, 67 milyon tonu ise yetiştiricilikten elde edilmiştir (FAO, 2012). Dünyada su ürünlerinde ortalama yılda yüzde 10’dan fazla bir büyüme söz konusudur. Bununla birlikte, 2030 yılına kadar dünyada yetiştiricilikten elde edilen miktarın daha da artarak 80 milyon tonu aşacağı tahmin edilmektedir (Davenport vd., 2003).

Jeotermal enerji ile seracılık yapan Agrobay Firması yer altından 100 ºC olarak çıkan sıcak suyla seraları ısıttıktan sonra, derecesi düşen suyu yer altına geri göndermektedir. Sera projesine başlarken jeotermal suyu üç yatırım alanında kullanmayı planladıklarını söyleyen firma, seraları ısıttıktan sonra 45-50 ºC’ye düşen suyu bölgede kuracakları termal otel ve sağlık merkezinde değerlendirmeyi, buradan da 28ºC’ye düşen suyu yılan balığı yetiştirme çiftliğine yönlendirmeyi planlamıştır. Yıllık 3000 ton balık üretmeyi hedefleyen firma Avrupa’da bunun için bağlantılarının hazır olduğunu belirtmiştir. Jeotermal kaynaklarından sonuna kadar yararlanmayı düşünen firmanın projesi hazırlanmış fakat uygulamaya başlanamamıştır.

Yine Bergama İlçesinde bulunan, akvaryum balığı üreten Ordas dünyanın tropik

akvaryum balığı üretimi yapan önemli firmaları arasında yer almaktadır. Bölgede bulunan jeotermal suyu ısıtma amaçlı kullanan firma önemli miktarda enerji tasarrufu

sağlamaktadır.

AMAÇLAR:

Jeotermal suyu farklı amaçlarla kullanmak

Mevcut jeotermal enerjiden gelir elde edebilmek

PAYDAŞLAR:

Agrobay

Ordas

2.l)OTOMATİV ENDÜSTRİSİ

*otomobil egzozlarının katalitik konvertörlerinin yapımı

*Katalitik konvertörler: otomobil egzozlarından çevreye verilen zararlı maddeleri daha az zararlı maddelere dönüştüren aygıtlardır.

PAYDAŞ:

Şirket Adı : Egzoz Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi

Kuruluş Yılı : 1989

Tescilli markası : Egsan

Şirket İştigal konusu: Binek otomobiller, hafif ve ağır vasıtalar için profesyonel egzoz sistemleri üretimi

Piyasa konumu: İtibarlı markası ve güvenilir kalitesi ile iç piyasada sektörün lider firmalarından biri. Egsan ürünleri Türkiye'nin her bölgesinde son kullanıcıya ulaşmaktadır.

Satış ve Dağıtım ağı: Türkiye'nin en geniş satış ağı ve aralıksız olarak her noktaya periyodik teslimat.

Müşteri Profili:

1 - Yurt içi ve Yurtdışındaki Otomotiv Ana sanayisi

2- Yurt içi ve Yurtdışındaki Otomotiv Yenileme sanayisinde faaliyet gösteren ithalatçılar,Toptancılar, yetkili bayiler ve perakende satış noktaları

FABRİKA: 6.500 m2 üretim ve depolama sahası İstanbul-Arnavutköy’deki 5000 m² kapalı 1500 m² açık alana sahip

İSTİHDAM:

Bağlı olunan organizasyonlar ve kurumlar

Uludağ İhracatçılar Birliği Üye

İstanbul Ticaret Odası

İstanbul Sanayi Odası

3)NÜFUS (İLÇELERE GÖRE)

Dikili:

Gelen :+60000

Sonuç:41.697

Ayvalık:

Gelen:yıllık +1000

Sonuç:68.838

Bergama:

Gelen:+60000

Sonuç:102.961

Kınık:

Gelen:yıllık+33

Sonuç:28.271

Soma:

Gelen:+3000

Sonuç:108.838



131 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page