top of page
Yazarın fotoğrafıÖzge Kırmızı

CP 301 FINAL JURY

Güncelleme tarihi: 19 Mar 2021

1. Beş Yıl Stratejik Mekansal Planı

2. Beş Yıl Stratejik Mekansal Planı

3. Beş Yıl Stratejik Mekansal Planı




Vizyon: Teknolojik gelişmelerle sürdürülebilir kırsal kalkınmaya önderlik eden bölgesel odak Bergama.

ANA SENARYOLAR:

· Bölgesel Merkez

· İzmir-İstanbul Otoyolu

ANA ISSUE’ LAR:

· Genç Nüfus Kaybi

· Aliağa ya Yeni Üniversite Kurulması

· Turist Konaklama Sorunu

3.BEŞ YIL KARARLARI:

Bergama

TEKNOLOJİ GELİŞİM BÖLGESİ: Ege Üni Meslek Yüksekokuluna ve yeni açılacak olan Ziraat ve Çevre Bilimleri Fakültesine yakın bir konumda kurulmuştur. Üniversite - sanayi işbirliği sayesinde çevreye yatırımcı, girişimci ve nitelikli işgücü çekmek hedeflenmiştir. Ana hedefimiz olan sürdürülebilirlik ilkesine hizmet etmek amacıyla özellikle tarım alanında yenilikler planlanmıştır. 10000 kişi istihdam edilecek olan Teknoloji Gelişim Bölgesi için 3 bölümden oluşmaktadır.

AR-GE: Genç nüfus kaybını önlemeye yönelik, nitelikli işgücünün istihdam edileceği AR-GE merkezinde ürün geliştirme, mevcut ürünleri geliştirme, süreci geliştirme faaliyetleri sürdürülecektir.

BİLİMPARK: Uygulamaya yönelik tarım teknoparkı olan Bilimpark da AR-GE merkezinden gelen teknolojik gelişmeler uygulanacak, ve geliştirilecektir.

TOHUM ISLAH MERKEZİ: Biyoçeşitlilik ve dayanıklı tarımsal ürünler üretmek için Anamas Tohumculuk ’tan ilham alarak 134 çeşit tohum ıslahı, 150 personel ve 6 laboratuvara sahip bir tohum ıslah merkezi açılmıştır.

ZİRAAT FAKÜLTESİ VE ÇEVRE BİLİMLERİ FAKÜLTESİ: Aliağada açılacak yeni üniversitenin Ziraat Fakültesi ve Çevre Bilimleri Fakültesi Bergamada konumlandırılacaktır. Enerji Sistemleri Mühendisliği, Gıda Mühendisliği, Biyomedikal Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, İklim Mühendisliği, Ziraat Mühendisliği açılacak olan bölümlerdir.

MESLEK YÜKSEK OKULU: Teknolojiye dayalı yeni bölümler açılacaktır. Mezun olanların ⅔’ünün Teknoloji Gelişim Bölgesinde çalışması hedeflenmektedir.

SEBZE MEYVE HALİ: 5957 sayılı Hal Yasası kapsamında bölgemizde modern, hijyenik ve teknolojinin hakim olduğu yeni 226 bin 800 metrekarelik yeni bir sebze meyve hali kurulmuştur.

EKOLOJİ FUARI: Bölgede üretilen yerel ürünlerin ve tarımsal yeniliklerin tanıtılması ve bölge dışındaki yeni gelişmelerden haberdar olmak adına kurulan sebze meyve halinde yılın belli dönemlerinde ekoloji fuarı kurulacaktır.

YEKEM: Sosyal ve Ekonomik sürdürülebilirliği sağlamak adına bölgedeki en küçük birime kadar teknik anlamda destek hedeflenmiştir. Merkezi Arasta ’da olan YEKEM (Yerel Kalkınma ve Eğitim Merkezi). Teknoloji 3. beş yılda 300+150 eğitim kontejanına ulaşılması beklenmektedir.

BOSBİ: Niteliği tarımsal sanayi olan Organize Sanayi Bölgesinde tarım alanlarından üretilen ürünün katma değerleri arttırılacaktır.

KOZA: 2023 yılında biten altın madeni alanına zeytinlik yapılacak, bölge bu sayede rehabilite edilecektir. Ve zeytinlikliklerden elde edilen ürün BOSBİ ’de katma değeri artırılarak ihraç edilecektir.

Kınık

EKOLOJİK KÖY: Yenilenebilir enerji kaynakları ile kendi enerjisini kendi üreten kırsal kalkınmayı hedefleyen ekolojik köy kurulmuştur. Belentepe örneğinden esinlenerek yapılan köy bölgeye 200 istihdam sağlayacaktır. Çevredeki jeotermal kaynak potansiyeli termal otel ve termal devremülkler için kullanılmıştır.

SAĞLIK TURİZMİ: Bölgedeki jeotermal kaynakların etkisiyle ekolojik köyde kırsal kalkınmayı arttıracak sağlık turizmi yapılacaktır.

TOPRAKSIZ TARIM: Bergama da devam etmekte olan topraksız tarıma ilave olarak , yeni bir yatırım modeli olan dikey tarım eklenecek ve marul biber ve domates üretimleri yapılacaktık. Bölgede topraksız tarımdan yaklaşık 2000 istihdam ve yıllık 200 ton tarım ürünü üretimi hedeflenmektedir.

Dikili

ORGANİK TARIM:Çevresel ve ekonomik sürdürülebilirliği sağlamak adına bölgede yeni organik tarım alanları oluşturulmuş ve mevcutların korunması hedeflenmiştir.

KÜLTÜR BALIKÇILIĞI:Jeotermal suyun topraksız tarım ve seralarda kullanıldıktan sonra ısısının düşmesiyle, 28 dereceye düşen suyun kültür balıkçılığında kullanılması ile yıllık ortalama 3000 ton balık üretimi,2 milyon tl kaba yem hedeflenmektedir.

EKOTURİZM: Agrobay ’ın projesi olan ekoturizm çiftliği kırsal kalkınmada önemli bir rol oynayacaktır. Organik tarım alanları ile eko çiftlik arasında organik pazarlar oluşturulmuştur.

SERA:Tarımsal sanayide kullanılmak adına yeni tarımsal alanlar oluşturulmuştur.

SÜPRİZ SENARYOLAR:

Yenilenebilir enerji kaynakları kurulması: Kınık da ekoturizm alanında 10000 adet 1 kw ’lik güneş panelleri kurulması ile aylık 100000 lira tasarruf ve ekolojik köyün enerji ihtiyacını karşılaması amaçlandı.

Plastik yiyen mantarlar: Çevre Bilimleri Fakültesinde bu mantarlar için ekoloji bölümü kurulması ve Bergama katı atık tesisindeki günlük 2000 tonluk plastik atığın bertaraf edilmesi.

Kanseri azaltan bitkiler: Zeytin,incir ve defne bitkilerinin katma değerinin artmasıyla bölgede oluşacak kırsal kalkınma hedeflendi.

Bölgeye gelen Amerikan, Alman ve Avusturyalı yatırımcıların 5000 kişi yatak kapasiteli tesis isteği: Kınıkda ekolojik köy içerisinde termal otel ve termal devre mülklerin kurulması.

Teknolojiyi reddeden insanlar: Bölgede açılmış ekoturizm alanları ve organik tarım alanları ile teknolojiyi reddeden insanların isteklerine karşılık vermek amaçlandı.


Final Jury Frontier Economics




3.237 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page